Teks: Siti Naimah
Ini antara sumber makanan yang perlu diambil perhatian bagi ibu mengandung. Ia sebagai rujukan mudah ibu-ibu.
1. Amalkan makanan yang tinggi kalsium
Kalsium penting bagi menyokong pembentukan tulang dan memberikan nutrisi kepada bayi. Ibu berperanan untuk mendisiplinkan diri mengambil makanan yang sihat. Antara makanan yang tinggi kalsium adalah seperti susu. Ianya bersifat alkali dan mampu merawat gastrik. Amalkan pada waktu minum pagi atau minum petang. Elakkan mengambil bersama makanan yang tinggi zat besi kerana ia akan menganggu penyerapan zat kepada tubuh.
Kalsium juga dapat memastikan kesihatan jantung, darah, otot dan saraf. Sebahagian tulang bayi terdiri daripada tulang kartilaj iaitu tisu yang lembut dan fleksibel. Ketika kanak-kanak mengalami pertumbuhan tubuh yang pesat pada usia bayi dan persekolahannya, kartilaj membesar dan digantikan perlahan-lahan oleh tulang dengan bantuan kalsium dan sebaik usia mencecah 25 tahun, proses ini menjadi sempurna.
Kalsium juga dapat memastikan kesihatan jantung, darah, otot dan saraf. Sebahagian tulang bayi terdiri daripada tulang kartilaj iaitu tisu yang lembut dan fleksibel. Ketika kanak-kanak mengalami pertumbuhan tubuh yang pesat pada usia bayi dan persekolahannya, kartilaj membesar dan digantikan perlahan-lahan oleh tulang dengan bantuan kalsium dan sebaik usia mencecah 25 tahun, proses ini menjadi sempurna.
Antara Sumber Kalsium
Produk tenusu
1. Susu Kambing (Susu kambing adalah susu terbaik selepas susu ibu)
2. Keju
3. Yogurt
4. Tauhu
5. Roti
4. Tauhu
5. Roti
Sumber kekacang
1. Badam
2. Kacang Tanah
2. Kacang Tanah
Sayuran
1. Brokoli
2. Bayam
3. Kailan
2. Bayam
3. Kailan
Makanan laut
1. Ikan Sardin (Bukan yang dalam tin). Makanan proses kurang baik diamalkan.
2. Ikan Bilis
3. Ikan Salmon
3. Ikan Salmon
2. Ambil makanan yang berzat tinggi
Pemakanan tingi zat besi peting kepada bayi dalam rahim kerana darah yang mengalir kepada bayi tersebut akan membantu tumbesaran bayi. Ia juga penting bagi mengelakkan emenia atau kekurangan sel darah merah. Ia penting bagi mengelakkan ibu mengandung mengalami tumpah darah selepas bersalin. Paras homoglobin perlulah 11 ke atas sebaiknya.
Antara Sumber Makanan Yang Mengandungi Tinggi Zat besi
1. Kurma
2. Jambu Batu
3. Bayam
3. Bayam
No comments:
Post a Comment